Kategoriler

Safranbolu Gezilecek Yerler

Sabahın ilk ışıklarıyla kendinizi Safranbolu çarşısına atın. Dükkan’lar yeni yeni açılmaya başlarken Arastanın meydanındaki kafeye oturun bir kahve söyleyin ama yanında muhakkak karadut olsun.safranbolu-carsi

 

Karşınızda kafeye özgü bir not gözünüze çarparsa sadece okumakla kalmayın muhakkak not alın

“Üçüncü sınıf bir yerde yaşayanlar yere çöp atar, kimse durup o çöpü almaz. İkinci sınıf bir yerde yaşayanlar yere çöp atar o çöpü toplayanlarda vardır. Birinci sınıf yerde ise kimse yere çöp atmaz yine de yerde çöp gören onu alır.”

Tabi bu sözden sonra etrafınıza dikkatlice bakın nasıl bir yerde olduğunuzu anlamak için...

 

Kahvenizi de içtiyseniz artık Safranbolu'yu gezebilirsiniz.

 

hukumet-konagi

 

Eski Hükümet Konağı: 1904 yılında Kastamonu Valisi Enis Paşa tarafından yaptırılan, iki katlı görkemli bir taş yapıdır. 1976 yılında yanana bina, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyonu yaptırılarak “Kent Tarih Müzesi” olarak hizmete açılmıştır.

 

Saat Kulesi: Padişah III. Selim’in Safranbolu’lu Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797 yılında yaptırılmıştır. Saat kulesi kare planlı olup,  saati zembereksizdir. Restore edilen yapı, cuma, cumartesi, pazar günleri gezilebilir. Eski Hükümet Konağı'na çok yakındır.

 

 

 

 

 

Cinci Hanı: Safranbolu eşrafından Cinci Hoca olarak bilinen Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından 1645 yılında yaptırılmıştır. O dönemde İpekyolu güzergahında bulunmaktadır. Tamamen insan gücüne dayalı yapılan Han, Osmanlı mimarisinin en gelişmiş örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Hanın demir kaplama orjinal kapısı halen korunmaktadır. Restore edilen han şu an otel olarak işletilmektedir.cinci-han

 

 

 

 

 

İncekaya Su Kemeri: Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından İncekaya Köyü’nde yaptırılan su kemeri, ilçe merkezine 7,5 km uzaklıktadır. Su kaynağından ilçeye su getirilmesine yarayan kemer 110–220 cm genişliğinde, 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli görkemli bir yapıdır. Altındaki Tokatlı Deresi de kanyon gezisi için ideal bir parkurdur. Restore edilen İncekaya Su Kemeri’nin alt tarafına çeşitli etkinlikler için sahne ve oturma yerleri yapılmıştır.

 

Değirmenbaşı Su Değirmeni: Bağlar Değirmenbaşı semtinde bulunan değirmen restore edilmiş olup hem eski hem de yeni işlevi ile hoş bir geçmiş zaman tanığıdır.

 

Güneş Saati: 19.yy ortalarında yapıldığı sanılan basit tip yatay güneş saatleri sınıfına giren bu saat, sabah 06:40, akşam 17:20 arasındaki zamanı metal plakanın gölgesine göre gösteriyor.demirciler-carsisi

 

Demirciler Çarşısı: İzzet Mehmet Paşa Camisi altından geçen Akçasu deresinin iki yakasına kurulan çarşı sıcak ve soğuk demircilik el sanatlarının üretildiği yaşayan tek Lonca çarşısıdır. Bakırcı ve kalaycı esnaf da bu çarşı içersinde çalışmaktadır. Çarşı gezinizde hatıralık demirlerden amayıihmal etmeyin.

 

Kazdağlıoğlu Camisi: Tarihi çarşının girişinde, çok köşeli ve kiremit örtülü kubbesi ile dikkat çeken caminin yapım tarihi 1779'dur. Çevresindeki meydana ismini vermiştir.

 

Yörük Köyü: Safranbolu’ya 11 km uzaklıktaki bu “Müze Köy”e Safranbolu-Araç karayolu üzerinden gidilmektedir. Kültür Bakanlığı tarafından 1997 yılında gerçek bir Türk-Türkmen Köyü oluşu ve tarihi yapılarının görkemi nedeniyle koruma altına alınmıştır. Safranbolu’nun küçük bir maketi gibi olan ve 93 eserin tescilli olduğu köyün camileri, çamaşırhanesi ve gezilen konakları Safranbolu turizmine önemli bir hareket ve çeşitlilik getirmektedir.

 

Uluyayla ve Sarıçiçek Yaylaları: İlçenin turizmini çeşitlendiren doğal güzelliklerinden olan Uluyayla ilçe merkezine 50 km, Sarıçiçek yaylası 8 km uzaklıkta bulunmaktadır. Öte yandan Kirkille Çamlığı, Gürleyik Orman İçi Dinlenme Alanı ilçenin önemli piknik yerlerindendir.

 

Tokatlı, Düzce, Sırçalı ve Sakaralan Kanyonları: Safranbolu’ya 13 km uzaklıktaki Düzce Köyü’nün biri girişinde, diğeri Kozcağız Mahallesi’ndeki kanyonlar foto safari ve yaban hayatı koruma alanı olarak düzenlen, bakir bir turizm seçeneğidir.

 

Kaçak (Lütfiye) Camisi: Çarşının Akçasu Mahallesi Kaçak semtinde. Akçasu Deresi üzerinde kemerler kurularak yapılmış bir yapı Caminin yapım yılı 1880'dir.

 

Mağaralar: Mencilis (Bulak) mağarası ile Hızar Mağarası Dünya Mağaracılık literatürüne girmiş ve yabancı mağara uzmanlarının sıklıkla ziyaret ettikleri jeolojik oluşumlardır.

 

Bulak(Mencilis) Mağarası: Bulak (Mencilis) Mağarası, Karabük’e bağlı Bulak Köyü’nün Safranbolu ile sınır teşkil ettiği mağara tabir edilen yerindedir. İlçe merkezine (Çarşı’dan 8,5), Bağlar Değirmenbaşı’ndan 5 km uzaklıkta. Mağaranın iki girişi bulunmakta İlk giriş, su çıkışının olduğu bir ağızdan yapılmaktadır. Ancak 30 m sonra bu çıkış bir sifonla sonlanmaktadır. İkinci giriş ise aktif çıkış ağzının arkasında yer alan tepenin solunda fosil bir ağızdan yapılmaktadır. Mencilis Mağarası’nın toplam uzunluğu 2.725 m. Mağarada 3, 5, 11 ve 15 m’lik dört iniş yer almaktadır.

 

Hızar Mağarası: İlçenin Danaköy hudutları içersinde. Bağlar Değirmenbaşı semtine uzaklığı 5 km Mağara yatay gelişmiş ve fosillerde oluşmaktadır. Büyük bir ağızdan girilen mağara bir ana galeri ve iki yan pasajdan oluşmaktadır. Bu mağaraların dışında Uluyayla’da henüz yeterince keşfedilmemiş büyük bir mağara girişi ile ormanın iç kesimlerinde derin çukurluk biçiminde ilginç jeolojik oluşumlar mevcuttur.

 

Ağzıkara Mağarası: Harmancık Köyünde bulunan Ağzı Kara Mağarasında sarkıt, dikit ve diğer jeolojik oluşumlar bakımından farklı bir güzellik ve zenginlik içermekte olup henüz turizme açılmamıştır.

 

Eski Tabakhane: Çarşının alt ucunda Akçasu ve Gümüş deresinin birleştiği alandaki eski tabakhane bugün sadece ismiyle mevcuttur. Tabakhane mescidi ile yıkık durumdaki tabakhane binası, korunmuş bir iki atölye tabakhanenin son tanıklarındandır.

 

Ulu Cami (Ayestefenos Kilisesi): Rumlardan kalan ve 1872 yılında yapılmış eski kilise, çevresindeki Skalion binası (Rum Mektebi) (1863) ile Papazın Konağı ilginç bir külliye oluşturmaktadır.

Resim
Akçasu Mahallesi Kaçak Sokak No: 10 Eski Çarşı Karabük / Safranbolu
0370 712 19 70
rezervasyon@akcasukonukevi.com
www.akcasukonukevi.com ©
X